Снимка БулфотоЦените на горивата у нас полудяха и са на път

...
Снимка БулфотоЦените на горивата у нас полудяха и са на път
Коментари Харесай

Цените на горивата полудяха. Ето къде те са най-скъпи

Снимка Булфото

Цените на горивата у нас полудяха и са на път да отбележат нов връх за последните няколко години.

Само за месец най-масовият бензин А 95 е поскъпнал приблизително с 11 стотинки, а дизелът - с 13 стотинки. Сравнението от началото на годината е още по-шокиращо - от януари и бензинът, и дизелът са поскъпнали с над 30 стотинки. Това демонстрира информация в данните за междинните цени на горивата в България в платформата Fuelo, написа в. " Сега ".

Прогнози на специалисти сочат, че тези цени не са пределни и в идните седмици и месеци може да се вдигнат още. Така скоро може да забележим стойности над 2.50 лв. за литър.

В момента А 95 в България коства средно 2.29 лева, а дизелът върви по 2.41 лева за литър, което е колкото плащат в Словакия и е по-скъпо от Полша. Но разликите в обособените райони на страната са много съществени. Ако в някои бензиностанции по морето бензинът може да се откри и по 2.14 лева за литър, в София и по автомагистралите той достига 2.47 лв. за литър. Подобна е и обстановката при дизела, чиято цена се движи от 2.21 лева. до 2.46 лева за литър на някои бензиностанции. И до момента в който преди месеци за цените на горивата важеше правилото, че колкото по-далеч зареждаш от София, толкоз по-евтино излиза, то в този момент това не е по този начин. София е в средата на класацията по скъпотия. В столицата бензинът се търгува приблизително по 2.35 лв. за литър, а дизелът - по 2.38 лв..

В момента най-скъпи са горивата в най-бедния регион на страната - Северозападния - в областите Враца, Видин и Монтана. Средната цена за литър бензин в Монтана е 2.42 лева, а дизелът върви по 2.47 лева. Най-евтино е в област Хасково, където литър дизел върви по 2.37 лв., бензин А 95 е 2.34 лева, а пропан-бутанът - 1.06 лв.. Следват областите Добрич и Пловдив, където е по-скъпо с към стотинка. Големи разлики има и в цените на бензиностанции от една и съща верига в обособените райони и даже според от разположението на обекта - на автомагистрала, на основен път или в малко обитаемо място.

Парадокс е, че бензиностанциите в някои градове в България държат цени, които са много по-високи от средноевропейските. Така да вземем за пример се оказва, че бензиностанции в Стара Загора бият по цени на горивата в една от най-богатата европейски държави - Люксембург. В града на липите най-масовият бензин А 95 се търгува и по 2.47 лева за литър, докато средната цена във Великото херцогство е " едвам " 2.42 лева за литър.

И до момента в който у нас цените са високи, то в прилежаща Турция да вземем за пример литърът А 95 върви по 1.66 лв., а дизелът се търгува за 1.51 лева. Евтино е и в Македония, където бензинът коства 2.01 лева за литър, а нафтата - 1.56 лв.. Значително по-скъпо е в Сърбия, а в Румъния цените са съвсем същите като у нас - 2.42 лева за литър А 95 и 2.27 лева за дизел. Най-скъпи при съседите са горивата в Гърция. Там най-масовият бензин коства 3.50 лв. за литър, дизелът върви по 3.07 лева.

Традиционно цените в България порастват при започване на летния сезон, като след това следва лек спад. През тази година наклонността е обърната.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР